Geplaatst op

Chinees nieuwjaar 2022 het jaar van de Tijger

Jaar van de tijger

Koken

Vandaag 31 januari 2022, is het voor de Chinezen Oudjaarsdag. De dag waarop iedereen nog druk aan het schoonmaken is, oude ruzies bijlegt en nieuwe kleren koopt om letterlijk het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen.

Morgen op 1 februari 2022 vieren de Chinezen het Chinees Nieuwjaar. Deze dag valt niet elk jaar op 1 februari. De telling hiervoor is echt een stuk ingewikkelder. Men houdt nl. de maankalender aan. Deze bestaat niet uit 12 maanden zoals wij onze kalender kennen, maar uit 12 maanen. Men viert 21 januari en 20 februari op de 2e nieuwe maan (zonsverduistering) na de kortste winterdag 21 december Nieuwjaar. Maar dit is niet de enigste dag dat zij Oud & Nieuw vieren. Waar wij op Oudejaarsdag knallend feest vieren en de volgende dag met heel Nederland uitbrakken, trekken de Chinezen maar liefst 15 dagen uit voor de viering. Heb je wel eens een Chinese Nieuwjaarsviering / optocht bijgewoond? Met veel rood gekleurde versieringen, dansende leeuwen en draken, 100.000 klappers en siervuurwerk? Hiermee worden boze geesten weggejaagd en goede geesten teruggehaald. Helaas is de Chinese Nieuwjaarsoptocht in het centrum van Den Haag geannuleerd. Maar in Rotterdam kun je nog wel Chinese Nieuwjaarsactiviteiten bijwonen. Wil je ondertussen meer over Chinees nieuwjaar en de tradities weten, kun je hier een filmpje vinden waarin een Chinees meisje er meer over verteld.

Wat eet men op Chinees Nieuwjaar?
Ook voor de Chinezen geldt dat de viering van nieuwjaar samen gaat met het bij elkaar komen en lekker eten. De gerechten die gegeten worden hebben vaak een speciale betekenis. Zo eet men vaak 9 verschillende gerechten. Dit getal staat voor eeuwigheid. (Zoete) dumplings en lange noedels staan voor een lang leven. En vis dat in het Chinees ook wel Yu genoemd wordt, staat voor overvloed en rijkdom.

Deze week staat bij Bianca’s Homecooking ook in het teken van Chinees Nieuwjaar en kun je op donderdag 3 en vrijdag 4 februari de volgende gerechten afhalen:
Zoete gevulde dumplings €5,95 per portie
Wantan soep. Deegvel gevuld met vlees en shiitake in lichte bouillon €5,95 p.p.
In de oven gebakken 1/2 eend met pannenkoekjes, groente en saus €22,50
Vogelnestje / krokant gebakken noedels gevuld met gebakken vis en groente in oestersaus. €22,50
Mapo tofu, in chilibonenpasta gestoofde tofu met rundergehakt of vegetarisch met witte rijst €14,-
Kai laan met knoflooksaus. Roergebakken Chinese broccoli. €14,-

Geef uiterlijk woensdag 2 februari je bestelling door en maak een ophaalafspraak via info@biancashomecooking.nl of 06-29226475

KokenKoken

Koken