Dadar gulung / Pandan flensjes met zoete kokos


Deze groen gekleurde Indonesische flensjes krijgen hun kleur door groen pandan aroma. Ze zijn gevuld met een zoete kokos en een lust voor het oog.

Keukenbenodigdheden:
Kleine koekenpan
Spatel
Mengkom
2 Borden
Rasp
Eetlepel
Theelepel
Garde

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 1 blokje Indonesische palmsuiker (Gula Djawa)
  • 100 ml water
  • 2 kopjes geraspte kokos
  • Snufje zout
  • Geraspte limoenschil van 1/2 limoen

Voor ongeveer 12 kleine flensjes

  • 250 gram bloem
  • 1 blik kokosmelk 400 ml (bijvoorbeeld merk Go-Tan)
  • 100 ml water
  • 2 eieren
  • pandan aroma (merk koepoe koepoe, deze geeft de meeste kleur af)
  • Snufje zout
  • Zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Roer de kokosmelk goed door totdat dit klontvrij is. De room komt nl. naar boven drijven waardoor de bovenste helft van je blik dikker is dan de onderste helft.
  2. Mix 400 ml kokosmelk met 250 gram bloem, snuf zout, 100 ml water en 1 tot 1,1/2 tl pandan extract tot een mooi egaal geheel.
  3. Klop de eieren en voeg deze aan het beslag toe. Voeg ten slotte 2 el olie toe aan het beslag en roer door. Laat het beslag 30 minuten rusten en maak ondertussen de vulling.
  4. Zet het water met het blokje palmsuiker op het vuur en los de palmsuiker op. Voeg hier 2 kopjes geraspte kokos aan toe en laat inkoken tot alle suiker is opgenomen en karamelliseert.
  5. Voeg een snuf zout en de geraspte limoenschil toe en zet dit apart.
  6. Bak nu de flensjes 1 voor 1, zo dun mogelijk in een kleine koekenpan. Door het gebruik van kokosmelk zijn de flensjes wat breekbaarder dan normale pannenkoeken. Wees dus voorzichtig bij het omdraaien en zorg dat de onderkant goed gaar is voordat je draait.
  7. Nu gaan we de flensjes als een loempia vullen. Vul het flesje met het kokosmengsel door in het midden een horizontale lijn van 2 el kokosvulling te leggen. Hou aan zowel de rechter als linkerkant 4 cm vrij.
  8. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het flensje op. Hou hierbij met je vingers de vulling tegen.

Tip:

  1. Roer door de vulling wat kelapa muda. Dit is vruchtvlees van een jonge kokosnoot. Dit kun je in blik kopen of in een zak uit de diepvries bij de winkels van bijvoorbeeld Amazing Oriental.
  2. Eet dit met een bol zelfgemaakte kokos ijs. Mix hiervoor bevroren slagroomijs met kokosmelk.
  3. Indien je de pandan smaak niet lekker vind kun je de pandan aroma vervangen door groene voedselkleurstof. Je kunt uiteraard ook een andere kleur voedselkleurstof gebruiken.
  4. Probeer ook eens de Javaans, Surinaamse versie door de palmsuiker te vervangen door reguliere suiker en aan de vulling een scheutje rum. (of Baileys)
  5. Ga je dit recept uitproberen? Laat het ons weten door Bianca’s Homecooking te taggen.