Geplaatst op

Gulai Kepala Ikan Kakap

Gulai Kepala Ikan Kakap

Koken

Oftewel Vissenkop curry in de maak. En ook al kijken de ogen je best lief aan, durf ik te wedden dat de meeste lezers dit niet heel aantrekkelijk vinden. Tenzij je afstamt van de generatie van mijn moeder en rond de 82 bent. Mijn moeder kon echt van vissenkoppen genieten. Die werden uit elkaar getrokken en uitgezogen. Alles waarvan ik dacht, dat kun je toch niet eten? Daarvan bewees zij dat het wel kon. Ik heb me zelf lang niet aan vissenkoppen gewaagd, tot mijn ervaring met Aceh in 2004 /2005. En geloof me, het is echt heel lekker.

In Aceh wordt het gezien als een echte delicatesse. De vissenkop curry is een authentiek Achenees gerecht. Aceh ligt in het meest Noordelijke puntje van het eiland Sumatra in Indonesië. Eind 2004 is vrijwel het hele gebied verwoest door de Tsunami. Dit heb ik naderhand van dichtbij meegemaakt, want de Tsunami is voor mij en 2 andere initiatiefnemers de aanleiding geweest om iets concreets te willen doen voor de kinderen van Aceh. We hebben een na oprichting van www.weeshuisatjeh.nl een weeshuis met een Indonesische samenwerkingspartner een weeshuis gebouwd waar destijds 48 kinderen in werden opgevangen. Het doel was om hen middels een nieuw thuis en opleiding zelfredzaam te maken. Dit mooie project is inmiddels geslaagd afgerond. Het was en blijft heel bijzonder om van dichtbij de kinderen na zo’n traumatische ervaring weer op te zien bloeien en te zien dat zij weer geluk ervaren.

De allesverwoestende Tsunami heeft 1 voordeel meegebracht. Nl. dat de Gerakan Aceh Merdeka, beter bekend als de GAM. De vrijheidstrijders voor Aceh die bijna 30 jaar tegen de Indonesische regeringstroepen heeft gestreden om Aceh onafhankelijk te maken, de wapens heeft neergelegd. Er zijn in die jaren ruim 15.000 mensen om het leven gekomen.

Dit gerecht betekent dus iets voor mij. Het brengt me terug naar Aceh met alle heftige en mooie herinneringen. In de kookles Indonesische Streekgerechten van de Aziatische kookcursus deel 2 zullen de deelnemers o.a. dit spannende gerecht gaan maken en proeven. We gaan het maken met de fair trade specerijen (Asam Kandis en Lange zwarte pepers) van Pacific Spizes die direct bij de boeren uit Indonesië vandaan komen. Jij kunt via Bianca’s Homecooking de kruiden en specerijen met korting kopen. Kijk hier voor meer informatie.

Nog ander leuk nieuws, ik ga de Indonesische Streekgerechten in een cursus uitbreiden. Want Indonesië kent teveel streken met eigen smaken en technieken die het waard zijn om ontdekt te worden. Deze cursus kun je in het vierde kwartaal dit jaar volgen. Hier volgt binnenkort meer over. Interesse in deze cursus? Geef je wensen en interesse door via info@biancashomecooking.nl

KokenKoken

Koken