Geplaatst op

Kookboek geïnspireerd door de Nikkei keuken in de maak

Bianca's Homecooking en Proef Peru

Koken

Bianca’s Homecooking werkt samen met Proef Peru aan een Nikkei kookboek project.
“Wij willen iedereen laten ervaren wat voor spannende smaken en gerechten er ontstaan als de Japanse en Peruaanse kookcultuur elkaar ontmoeten.”

Mariëla van de Haar – Aldana is geboren en getogen in het prachtige Peru, met woestijnachtige gronden, Andes gebergte en tropisch regenwoud. Ze is voor de liefde naar Nederland (Veenendaal) verhuisd. Mariëla is ambassadeur van de Peruaanse keuken en heeft van het Peruaanse ministerie van Buitenlandse zaken en Toerisme een Merk Peru licentie gekregen. Hierbij mag en kan zij de mooie producten die haar land te bieden heeft wereldwijd promoten. Ze is gespecialiseerd in de Peruaanse keuken en wil Nederlanders hier kennis mee laten maken. Dit doet zij middels het geven van kookworkshops, catering en foodblogs onder de naam Proef Peru.

Ik, Bianca Breukink Smolders, ben geboren in Indonesië, geadopteerd door een Indonesische moeder en Nederlandse vader en gespecialiseerd in de keukens van Zuidoost Azië. En nee, ik heb geen druppel Japans bloed in mij, ben zelfs nog niet in Japan geweest, maar wat dan nog? De Japanse cultuur en keuken fascineert mij enorm. En dan heb ik het niet over de wandaden die zij in Indonesië en omstreken hebben aangericht. Zo heeft mijn (adoptie)moeder als klein meisje (en velen met haar) in een Jappenkamp gezeten en de meest pijnlijke ervaringen meegemaakt die je niemand toewenst, dus de geschiedenis met Japan en mijn Indonesië ligt voor de wat oudere generatie Indonesiërs erg gevoelig.

Wat mij wel fascineert aan de Japanse cultuur is over de manier waarop zij met gasten en producten omgaan. Daar kunnen wij echt nog wel een puntje aan zuigen. Dat er in Japan meer dan 50.000 mensen wonen die ouder dan 100 zijn. En hoe de Japanners in de 200 jaar dat Japan de landsgrenzen heeft dichtgehouden creatief zijn omgegaan met de producten die het land te bieden had. Door conserverings- en fermentatietechnieken toe te passen zijn zo de meest heerlijke producten ontstaan zoals sojasaus, miso, shio koji, amazake enz. De meeste mensen denken bij Japans eten direct aan sushi, maar het heeft nog zoveel meer te bieden. Mensen de Japanse keuken middels kooklessen laten ontdekken, doe ik met veel plezier.

“Onbegrensd je creativiteit gebruiken in de keuken, daar worden wij ontzettend blij van.”

Er is zowel aan Mariëla als aan Bianca wel vaker gevraagd, wanneer ga jij een kookboek schrijven? Dit was ook wel iets wat wij allebei ooit wilden doen, maar het was er nog niet van gekomen. Door een brainstromsessie is het idee ontstaan om samen een kookboek te schrijven. Dat dit een Nikkei kookboek moest gaan worden voelde voor allebei heel logisch en stond al snel vast. Hierin kunnen wij onbegrensd onze creativiteit gebruiken en daar worden wij ontzettend blij van.

Nikkei is het Japanse woord voor arbeidsmigrant. Eind 18e eeuw, toen de landsgrenzen weer opengingen, zijn er ontzettend veel Japanners naar Peru verhuisd om daar in de mijnbouw of op het land te werken. Zij hebben hun kooktechnieken en ingrediënten meegenomen en deze zijn versmolten met de Peruaanse keuken. Als je nu in Peru uit eten gaat kan het niet anders dan dat je de Japanse invloed terug ziet in het eten. Wereldwijd is de Nikkei keuken ook erg populair en ook in Nederland zijn er al zo’n 4 restaurants die volledig Nikkei georiënteerd zijn. Er zijn echter nog maar weinig boeken over geschreven en dat is jammer, want dit zouden meer mensen moeten proeven. Aldus Bianca en Mariëla. Komen hier ook kookworkshops uit voort? Uiteraard, maar daar zullen jullie nog even op moeten wachten, deze zullen pas plaatsvinden na uitgifte van het boek.

Nikkei Proeverij avonden

Wil jij een aantal gerechten proeven die in het Nikkei kookboek terecht komen? Kom proeven op 1 van de 3 Nikkei Proeverij avonden.
Wanneer?
Woensdag 24 augustus
Donderdag 25
Vrijdag 26 augustus

Locatie
Bianca’s Homecooking
Oude Terborgseweg 246
7004KA Doetinchem

Er is beperkt plek beschikbaar. Je kunt vanaf 18:30 een plek reserveren via info@biancashomecooking.nl

KokenKoken

Koken