Recept Asinan

Asinan Indonesische groente salade

Asinan

Dit is een Indonesische groentesalade. Asin betekent zout en deze salade heeft zijn naam gekregen omdat er gezouten gefermenteerde kool wordt gebruikt. Asinan wordt geserveerd in of met een pindasaus dressing. Door toevoeging van de zout zurige kool smaakt de salade heel anders dan bijvoorbeeld Gado-Gado dat ook met een pindasaus wordt geserveerd. Maar ook de smaken in de pindasauzen verschillen van elkaar.

Asinan kent overigens verschillende vormen waarbij je verschillende soorten groente, dressings en topping kunt gebruiken. In mijn recept gebruik ik tamarindepasta en limoen in de dressing om fris zurige tinten te krijgen. Echt het proberen waard!

Asinan

Keukenbenodigdheden
Snijplank
Koksmes
Eetlepel
Kom
Keukenweegschaal
Optioneel: Steriele weckpot indien je de sawi asin zelf wilt maken (500 ml)

Ingrediënten Asinan saus Sawi Asin
Sawi asin (gefermenteerde kool, verkrijgbaar bij Aziatische winkels of maak het zelf. Zie verderop in het recept)
Spitskool
Wortel
Gebakken Tofu (verkrijgbaar bij Aziatische winkels of frituur stevige tofu zelf)
Komkommer
Fruit naar keuze (bijv. Granny Smith appel, mango of ananas)
Topping: Vliespinda’s en minifrietjes

Bereidingswijze
1. Was de groente en schil het fruit (blancheer de spitskool eventueel als je het maakt voor iemand in verwachting) en snij alle groenten en fruit fijn. (julienne en of in blokjes)
2. Spoel de Sawi asin 2x met kraanwater en laat even (5 min) weken in kraanwater om de overtollige zoutsmaak te verwijderen. Snij de Sawi Asin in stukken.
3. Mix alle groente door elkaar en bestrooi met de vliespinda’s en minifrietjes,

Asinan saus
Ambachtelijke asinan saus van het merk Ratu Culinair (verkrijgbaar bij Aziatische winkels)
Tamarinde pasta
1 limoen
1 el Gebakken uitjes
1 Toetjeslepel gebakken knoflook
Palmsuiker naar smaak
Optioneel wat gemalen gedroogde chilipeper

Bereidingswijze
1. Smelt de inhoud van het zakje saus in een kookpan met ong. 200 ml water. (Voeg evt wat water toe)
2. Week 1 el tamarinde pasta met 100 ml water. Knijp goed uit en verwijder de pitten. Voeg het tamarinde water toe aan de saus.
3. Voeg 1 el gebakken uitjes en de toetjeslepel knoflook toe aan de saus.
4. Voeg palmsuiker en eventueel wat gemalen gedroogde chilipeper naar smaak toe, laat oplossen en zet het vuur uit. Voeg nu limoensap naar smaak toe.
5. Serveer bij de salade, of meng het door de salade.

Sawi Asin
450 gram paksoi
7 gram zeezout (Belangrijk: gebuik minimaal 1,5% zout van het totale groentegewicht om veilig te werken, dus pas wanneer je meer of minder paksoi gebruikt de zoutverhouding aan)
4 cm laos
1 tl korianderzaad
2 tenen knoflook

Bereidingswijze

1. Was de paksoi goed en doe het in een kom met 7 gram grof zeezout. Roer goed door en laat 2 uur staan. Het zout zorgt ervoor dat er vocht wordt onttrokken uit de kool en het dood alle verkeerde bacteriën.
2. Rooster de korianderkorrels in een droge koekenpan, tot ze beginnen te geuren en zet apart.
3. Snij de laos in plakken en pel de knoflooktenen.
4. Knijp de paksoi iets uit in de kom zodat hij zacht wordt en doe hier 7 gram zeezout, de laos, knoflooktenen en geroosterde korianderkorrels bij.
5. Roer goed door, stop in een weckpot en druk de paksoi goed aan zodat er geen lucht meer tussen de paksoi zit en het vocht naar boven komt drijven.
6. Afhankelijk van de grootte van je wekckpot kun je een boterhamzakje gevuld met wat water op de groente leggen zodat de paksoi in het vocht blijft staan en er minder zuurstof bij kan. Of vul je weckpot met de kool tot 1 cm onder het ijzer. Sluit luchtdicht af.
7. Laat de weckpot nu 7 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Bewaar in de koelkast. Dit blijft wel 6 maanden goed.
* Zorg dat je hygiënisch te werk gaat. Dus was je handen goed met zeep en gebruik een steriele weckpot.

Eet smakelijk!

Ga je dit recept uitproberen? Wat leuk! Laat het ons weten door Bianca’s Homecooking te taggen.