Bietenfalafel met bieten humus en volkorenplatbrood

Ik ben een echte Bourgondiër en lust vrijwel alles. Ik heb me dit jaar voorgenomen om nog bewuster en gevarieerder te eten dan we al deden en om 1x per week vegetarisch te eten. Ben je ook een Bourgondiër? Geloof me, als je van smaken uit het Midden-Oosten houdt, mis je met dit recept echt het vlees of groente niet.

Ingrediënten:

Voor de falafel
1 zakje falafel mix van Durra
175 ml water
2 takjes koriander
1 gekookte biet

Voor de bieten humus
2 gekookte bieten
1 blik kikkererwten
3 el tahin (sesampasta)
½ tl zout
1 teen knoflook
½ citroen
½ tl zoete paprikapoeder
1 el olijfolie
3 takjes munt
4 snoeptomaatjes
½ gele paprika

Voor het volkoren platbrood
200 gram volkorenbrood meel
100 gram witbroodmeel en wat extra om werkblad te bestuiven
260 gram yoghurt
1 tl zout
2 koriandersteeltjes

Bereidingswijze:

De bietenfalafel:
1. Pureer de gekookte biet en doe dit in een grote kom.
2. Voeg hier 1 zakje falafel mix en 175 ml water aan toe.
3. Knip hier in zeer fijne stukjes de koriandersteeltjes door, meng het geheel en zet het afgedekt in de koelkast. Na 1 uur draai je hier balletjes van met de grootte van 1 el of hoe groot je ze zelf lekker vind.
4. Frituur de bietenfalafel in plantaardige olie van 175 graden in ongeveer 3 minuten.

De bieten humus
1. Rooster 3 el kikkererwten in een tl olie en zet apart. Snij ½ gele paprika in hele fijne stukjes en zet apart. Snij 2 gekookte bieten in grove stukken, pureer deze de overige 1 blik kikkererwten en doe het mengsel in een grote kom.
2. Voeg hier 3 el tahin, ½ tl zout, 1 fijngehakte knoflookteen en ½ tl zoete paprikapoeder aan toe.
3. Besprenkel de bieten-falafel humus met 1 el olijfolie, bestrooi met de paprika en geroosterde kikkererwten. Versier tenslotte met muntblaadjes.

Volkorenplatbrood
1. Knip de koriandersteeltjes in fijne stukjes en mix dit met de overige ingrediënten .
2. Bestrooi je werkblad met wat witbroodmeel, maak bollen van de volkorenbrood mix en rol deze plat. Besprenkel met olijfolie en grill het platbrood in 2 minuten aan elke zijde gaar.

Geserveerd met zachte Turkse feta en knoflookolijven.