Gerookte bietenparfait met gekookte biet, radijs, gerookte zalm, bietensaus en rode radijs cress.


Ben je benieuwd hoe gerookt ijs smaakt? Probeer dit recept dan eens.

Ingrediënten

  • 3 gekookte rode bietjes (bewaar het kookvocht voor de bietensaus)
  • 125 ml slagroom
  • 50 gram (gepasteuriseerde) eidooiers
  • 55 gram suiker

Bereidingswijze

  1. pureer 3 gekookte bietjes en zet apart.
  2. klop de slagroom tot yoghurtdikte en bewaar in de koelkast.
  3. meng de eidooier, de gepureerde biet en de suiker in de metalen kom van de mixer.
  4. plaats de kom op een pan met kokend water (kom moet de pan afsluiten en mag kokend water niet raken).
  5. klop het mengsel au bain-marie tot een temperatuur van 78°C.
  6. klop het mengsel vervolgens koud.
  7. spatel de slagroom er luchtig door.
  8. schep het mengsel in een bak en laat in minimaal 4 uur bevriezen in de diepvries.

*Je kunt ook een pak Parfait van Debic kopen om het jezelf nog makkelijker te maken. Dit is verkrijgbaar bij o.a. de Hanos, Makro en Sligro. Dit hoef je alleen maar te kloppen en hier de gepureerde biet aan toe te voegen.

Gekookte biet & radijs

De biet is gehalveerd en in plakjes van een halve cm gesneden. De radijsjes zijn in zo dun mogelijke plakjes gesneden. Als je de radijsjes op ijswater zet, krijgen ze een komvormige vorm en worden ze iets minder pittig.

Gerookte zalm

Ingrediënten

  • 3 zalmmoten (hier hou je wat van over voor de lunch)

Voor de pekel

  • 1 el suiker
  • 3 el zeezout
  • ½ handje fijngesneden korianderblaadjes
  • ½ handje fijngesneden dille

Bereidingswijze

  1. smeer de zalmmoten volledig in met de pekel en pak ze in met folie. Laat dit 12 uur rusten in de koelkast.
  2. rook de zalm zoals te zien is in de video.
  3. spoel na het roken de pekel af en snij de zalm in flinterdunne repen tegen de draad in.
  4. je kunt de zalm even kort invriezen om makkelijker dunne plakken te snijden.

Bietensaus

Ingrediënten

Bietenkookvocht ongeveer 125 ml

  • 1 el maïzena
  • 3 el water
  • 1 tl suiker

Warm het vocht van de bieten met de suiker in een pan en meng 1 el maïzena met 3 el water in een kom. Voeg het maïzena mengsel toe aan de pan en roer tot dit de gewenste dikte heeft. Zet het gas uit en de saus is klaar.

Topping

Voor de topping heb ik rode radijs cress van de Makro gebruikt. Als je dit niet kunt vinden, of geen toegang tot een groothandel hebben, kun je ook tuinkers of alfalfa gebruiken.

Het roken

Voor het roken heb ik het rookpistool van Hendi gebruikt. Deze kun je voor minder dan €30,- aanschaffen. Hij werkt op 2 AA batterijen die niet worden meegeleverd. Om te roken heb ik kersen houtsnippers gebruikt en een stolp om het gerecht mee af te dekken. Naast houtsnippers is het rookpistool ook geschikt voor thee of andere kruiden. Je kunt i.p.v. een stolp ook een glazen deksel gebruiken.