Keukenbenodigdheden
- braadslee of bak -pan
- koekenpan
- mixer
- 2 snijplanken (vlees en groente)
- uitbeenmes
- koksmes
- optioneel: snelkoker
- oven
Ingrediënten
- 1 hele eend
- zout
Voor de currypasta
- 4 rode pepers
- 2 cm geschilde laos (Indien je geen laos kunt vinden, kun je ook gember gebruiken)
- 2 knoflooktenen
- 1 rode ui
- 2 el palmsuiker
- 30 ml Vissaus
- 100 ml tamarindewater (hier kun je ook limoensap voor gebruiken, hoeveelheid naar smaak)
- kokosmelk (liefst merk Aro-D)
- thaise korianderwortels
- groente naar keuze, bijvoorbeeld
- (Thaise) aubergine
- kousenband
- kastanjechampignons
Topping
- flinterdun gesneden citroengras kokosroom (liefst merk Aro-D)
- 6 flinterdun gesneden citroenblaadjes
- thaise basilicum
- thaise koriander
Het maken van de bouillon
- been de Eend uit.
- leg de eendenbouten en de eendenborst filet apart.
- bekijk eventueel het filmpje om te zien hoe je een eend uitbeent.
- gebruik de overige botten om een bouillon van te trekken. Bak deze botten goed bruin in een braadslee op het fornuis en keer ze af te toe om.
- als ze goed bruin zijn, haal dan de helft van de olie dat uit de eend is gekomen weg. Je kunt dit apart zetten en eventueel gebruiken om in te bakken. Als je dit laat afkoelen blijft het lang houdbaar in de koelkast.
- voeg nu 500 ml water aan de botten toe en 1 tl zout toe
- laat alles in een snelkoker 1 uur sudderen. Heb je geen snelkoker, laat het dan 2 tot 2,5 uur sudderen met een deksel op de pan op laag vuur.
Het voorbereiden van de eend
- verwarm de oven voor op 180 graden.
- was de eendenborst en poten onder de kraan met kous water. Dep goed droog en snij de huid kruislings in. Zo voorkom je dat de huid later gaat krimpen.
- zout de eendenborst en poten en bak deze in een koekenpan op de huid knapperig goudbruin in ongeveer 5 minuten. Bak de andere zijde 2 minuten.
- leg alle stukken in een ovenschaal met de huid naar boven en bak 10 minuten in de oven. Haal daarna de schaal uit de oven.
- was de koekenpan waar de eend in gebakken is niet af! We gebruiken dit vet om later de currypasta in te bakken.
- wikkel het vlees in aluminiumfolie zodat de sappen de eend mals houden en laat het vlees rusten.
Het maken van de currypasta
- verwijder de steeltjes en kronen van de chilipepers.
- snij ze in de lengte door en verwijder alle zaadjes en zaadlijsten. (Als je de currypasta extra pittig wilt, kun je wat zaadjes of zaadlijsten meenemen in de saus). Snij de pepers nogmaals doormidden
- schil en snipper de rode ui grof.
- schil 2 cm laos.
- snij de wortel van 1 takje koriander af.
- stop de pepers, knoflooktenen, laos, korianderwortel, 3 el eenden bouillon en rode peper in de blender en mix dit tot een gladde pasta.
- snij een vierkant van ongeveer 4 cm van de tamarindepasta af.
- leg dit in een hittebestendig kommetje en giet hier kokend water bij.
- kneed zodra de kook eraf is, de tamarindepasta er met je hand door zodat de sappen vrijkomen en er tamarinde water ontstaat.
- bak de currypasta nu in de pan met vet waar de eend in is gebakken en voeg 100 ml kokos melk toe.
- voeg palmsuiker en vissaus, tamarindewater naar smaak toe. Ik gebruik ongeveer 2 el. Palmsuiker, 30 ml vissaus en 150 ml tamarindewater.
- proef en zorg dat de zoete, pittige, en zure smaken van je currypaste in balans zijn.
- voeg gesneden groente naar keus toe en ook de currysaus goed door zodat het indikt.
Opmaak
- zet het vuur uit. Snij de eendenborst in dunne plakken en leg deze met de poten in de saus. Zorg dat de huid niet onder dompelt in de currysaus om dit knapperig te houden.
- giet hier nog wat dikke kokos room overheen, daarna leg je er nog wat flinterdun gesneden citroengras (Buitenste stelen niet gebruiken), flinterdun gesneden citroenblaadjes over.
- strooi nu een klein handje Thaise koriander- en Thaise basilicumblaadjes over de curry.
Eet smakelijk!