Feestelijke zalm op 3 manieren


Met de feestdagen in aantocht heb ik een aantal idee├źn uitgewerkt om te serveren tijdens kerst of een ander feestelijk diner. Dit is zalm dat met 3 soorten droge pekel is bewerkt. Pekelen is een kooktechniek dat van oorsprong werd gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen. Door zout en andere kruiden en specerijen aan een product toe te voegen wordt het vocht onttrokken, stollen eiwitten en veranderd de structuur. Dit zorgt voor een geconcentreerde smaak.

Ingredi├źnten

  • 1 zalmstuk grootte naar wens
  • Extra dille, geroosterde sesamzaadjes en groene matcha thee.
  • Basisrecept droge pekel
    400 gram Zeezout
    400 gram Bruine basterdsuiker
  • Pekel 1 basisrecept +
    1 gepureerde gekookte rode biet
    2 el wodka
    Dille
    Sinaasappel zest van 1/2 sinaasappel
  • Pekel 2 basisrecept +
    1 el groene matcha thee
    1 el korianderblaadjes
  • Pekel 3 basisrecept +
    2 el geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze

  1. Snij de zalm in drie stukken, leg ze in 3 bakken en verdeel per zalmstuk een soort pekel over de zalmzijde.
  2. Laat dit 24 uur in de koelkast rusten.
  3. Verwijder de pekel en spoel goed af onder de kraan. Dep de zalm droog.
  4. Bestrooi de zalm die was gepekeld met biet dille. Snij deze zalm in dunne repen.
  5. Bestrooi de zalm die was gepekeld in de groene thee met matcha thee en snij in dunne repen.
  6. Bestrooi de zalm die was gepekeld in sesamzaadjes met geroosterde sesamzaadjes en snij in dunne repen.

Ga je dit recept uitproberen? Laat het ons weten door Bianca’s Homecooking te taggen.