
Ik had bij kookvriendin Miranda aangegeven dat het me leuk leek om eens met spekkoeklikeur te experimenteren in een hartig gerecht. Vervolgens kreeg ik van haar een fles spekkoeklikeur. Geweldig! Het is vrij zoet en drinkt weg als limonade. Kijk uit, ik had me voorgenomen er snel mee aan de slag te gaan, maar na het drinken van een glaasje doe je al snel vrij weinig meer. 😉
Je proeft tinten van steranijs, kardemon en kaneel. En zodra ik dit geproefd had, begonnen de kook ideeën al borrelend in me op te komen. Dit moest en zou verwerkt worden in een herfst maaltijd met wild en vossenbessen. De vossenbessen, ook wel rode bosbessen genoemd kun je nu in het bos vinden. Indien je liever niet uit het bos blukt, kun je i.p.v. vossenbessen natuurlijk ook rode bessen of cranberries gebruiken. Hier vind je het resultaat met het recept. Ontzettend leuk natuurlijk als je het ook gaat maken. Laat je het me weten door Bianca’s Homecooking op de foto te taggen en te delen op sociale media?
Ingrediënten
Gevulde kwartel
- 3 ontbeende kwartels
- 3 takjes dragon
- 2 knoflooktenen
- 3 walnoten
- Zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Stamp de walnoten en knoflooktenen fijn en meng dit met de dragonblaadje en wat zout en peper. Vul de kwartels met dit mengsel en bind vast met kooktouw of houten cocktailprikkers.
- Verwarm een klontje gezouten boter in een koekenpan en schroei hier de kwartels even kort rondom in. Bak de kwartels verder af in de oven in ongeveer 25 minuten.
Spekkoeklikeur jus
- 100 ml spekkoeklikeur
- 50 gram boter
- 40 gram bloem
- 2 Steranijs
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zwarte peperkorrels of szechuan peper
- Ongeveer 250 ml water
- Gebruik de pan waar je de kwartel in geschroeid hebt. Maak een roux door de boter de smelten en hier de bloem in bruin te bakken.
- Blus dit af met de spekkoeklikeur en voeg de kruiden toe.
- Voeg beetje bij beetje water toe, tot de jus de door jou gewenste dikte heeft.
Ingelegde vossenbessen of rode bessen
Ingrediënten
- 2 handjes vossenbessen
- 100 gram suiker
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje
- 1 steranijs
- 100 ml water
Bereidingswijze
- Kook het water met de suiker en de kruiden tot de suiker is opgelost.
- Voeg de bessen toe en zet het vuur uit, vul een weckpot met de inhoud en schroef goed dicht.
Rösti van aardappel en pastinaak
Ingrediënten
- 1 pastinaakwortel
- 3 vastkokende aardappels
- Peper en zout
- Roomboter en olijfolie
- Schil de aardappels en pastinaak en was ze. Rasp ze vervolgens en meng het met wat peper en zout.
- Laat de roomboter smelten en voeg hier 1 el olijfolie aan toe. Bak de rösti op laag vuur, in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar en krokant. Je kunt voor het bakken een kookring met aandruk dop gebruiken om een ronde vorm te creëren.
Pompoen
- 1/4 pompoen
- 1/2 tl suiker
- 1/2 tl zout
- Schil en ontpit de pompoen. Snij met een dunschiller wat strookjes af. Frituur deze in 1 minuut in een dun laagje olie om de pompoenchips te maken. Bestrooi met zout en zet apart.
- Snij de overige pompoen in repen en kook dit in een klein laagje water met 1/2 tl suiker en 1/2 tl zout beetgaar.