Goed gevulde hamlapjes met teriyaki saus

 
Koken jullie weleens met hamlappen?
Het wordt minder vaak gebruikt dan andere gedeeltes van het varken en is daardoor wat minder bekend in de bereiding. Ik gebruik hamlappen vaak bij het maken van siu mai en wontons. Dit zijn Chinese dumplings waarbij de een een open dumpling is en de andere gesloten gevouwen wordt. Mocht je dit ook eens willen proberen en proeven, volg dan mijn online kookworkshop Dumplings 2.
 
Terug naar de hamlappen. 
Boerin Inge van de goed gevulde varkens en kippen heeft me gevraagd een recept met haar (h)eerlijke hamlappen te ontwikkelen. Mocht je in de gelegenheid zijn, ga dan eens kijken op 1 van haar open dagen op de boerderij. Je ziet dan hoe zij voedselverspilling tegengaat en op een (h)eerlijke manier boert.
Ik hou ervan om recepten te ontwikkelen en vond dit weer een superleuke opdracht. Ik heb “Goed gevulde hamlappen, gevuld met spinazie en Japanse Teriyaki saus” gemaakt. Je kunt mijn volledige recept straks ook vinden op de website van de goed gevulde.
 
Teriyaki is eigenlijk een Japanse kooktechniek. Teri betekent glans en yaki bakken. Je product krijgt tijdens het bakken een mooie glans. De saus is makkelijk en snel te maken en daarbij erg fijn om in huis op voorraad te hebben.
Mocht je dit recept ook eens maken, laat het me dan weten door Bianca’s Homecooking op jouw foto te taggen en te delen via sociale media.
 
Geniet ervan en eet smakelijk!
 

Keuken benodigdheden:
Koekenpan
Keukenkwast
Koksmes
Snijplank
Maatbeker
Trechter
Lege, steriele, afsluitbare fles
Cocktailprikkers

Ingrediënten
2 hamlappen
150 gram Spinazie
2 Knoflooktenen
1 Sjalotje
Maïzena
Plantaardige olie
Paddenstoelen

Teriyaki saus
60 gram suiker
200 ml sake
200 ml mirin
250 ml sojasaus
1 el Sesamzaad

Bereidingswijze
1. Maak de Teriyakisaus door alle ingrediënten voor de saus in een kookpan te doen en dit langzaam op te warmen. Zorg dat het niet gaat koken. Roer totdat de suiker is opgelost en giet het geheel over in de fles.
2. Leg de hamlappen op een snijplank bedekt met vershoudfolie en bedek ze met een stuk vershoudfolie. Sla de hamlappen plat met een vijzel of vleeshamer.
3. Hak je knoflooktenen en het sjalotje fijn en meng dit met de spinazie.
4. Verwijder het plastic van de hamlappen en vul de hamlappen met het spinaziemengsel. Rol ze dicht en sluit ze met houten cocktailprikkers. Kwast de gevulde hamlappen rondom in met wat maïzena.
5. Verwarm een koekenpan en voeg zodra de pan goed warm is 2 el plantaardige olie toe. Bak de hamlappen rondom in 1 minuut bruin. Voeg nu 150 ml teriyakisaus en de paddenstoelen toe en wok de hamlappen rondom in ongeveer nog een minuut totdat ze mooi beginnen te glanzen door de saus. Bestrooi met sesamzaadjes en serveer.