Indonesische hartige groentekoekjes (Bakwan)


Als ik deze hartige, vegetarische, groentekoekjes (Bakwan) maak, denk ik altijd aan mijn familie in Bandung. Als we in Indonesië gaan picknicken nemen we altijd Bakwans mee. Vaak zijn ze onderweg naar de picknickplek al op. Heerlijke snack, die je ook glutenvrij kunt maken door het meel te vervangen door rijstemeel. Je kunt hier overigens allerlei soorten groente voor gebruiken. Ik gebruik hier meestal restjes groente uit de koelkast voor. In dit geval heb ik het volgende gebruikt.

Ingrediënten

  • peterselie
  • spitskool of chinese kool
  • wortel
  • knoflookteen
  • sjalot
  • 300 gram tarwemeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 1 tl gemalen korianderkorrels
  • 1 tl kurkuma
  • 400 ml water
  • frituurolie
  • optioneel: chilipepers

Bereidingswijze

  1. pluk de blaadjes van de peterselie en snij de steeltjes zeer fijn en zet dit apart.
  2. snij de kool in dunne reepjes en zet apart. Snij de wortel julienne en zet apart.
  3. snipper de knoflook en sjalot
  4. maak het deeg door 300 gram tarwemeel in een kom te mengen met 1 tl bakpoeder, 1 tl zout, 1 tl peper, 1 tl kurkuma en 400 ml water. Roer goed door.
  5. voeg de mais, gesnipperde knoflook en sjallot, een handje peterselie, handje fijngesneden wortels en een handje fijngesneden kool toe. Roer goed door.
  6. zet olie op het vuur en bak de bakwan op 180 graden, door 1 el van het mengsel voor elk koekje te gebruiken. Bak ze in ongeveer 4 minuten (afhankelijk van je fornuis) licht goudbruin.
  7. voor extra pit kun je in elke bakwan een verse chilipeper drukken. Eet smakelijk!

Tip

Voor de proteïne lovers, voeg aan de mix 4 fijngesneden gamba’s toe.