Cumi cumi goreng / Krokant gebakken inktvis


Het geheim van achter malse inktvis is het eerst invriezen. De inktvis bestaat voornamelijk uit spieren en de vriezer maakt de spiercellen kapot. Hierdoor wordt de inktvis bij bereiding een stuk malser. Zorg er daarom voor dat als je deze inktvis maakt dat het eerst ingevroren is geweest.

Ingrediënten

 • 500 gram ontdooide pijlinktvis
 • 1 ½ tl 5 kruidenpoeder
 • 2 tl witte peper
 • 2 tl zout
 • 1 citroen
 • bloem of tarwemeel
 • optioneel: chilipoeder

Werkwijze

 1. Maak de inktvis schoon, dep droog en snij in stukken. Bekijk eventueel mijn instructievideo om te zien hoe je de inktvis schoonmaakt. Deze kun aan het einde van bovenstaande video vinden.
 2. Marineer de inktvis met 1/2 tl 5 kruidenpoeder, 1 tl witte peper, 1 tl zout. Roer goed door.
 3. Maak het beslag in een kom. 250 gram bloem, 1 tl zout, 1 tl witte peper, 1 tl 5 kruidenpoeder en 300 ml koud water. Roer goed door tot glad beslag. Doe in een andere kom droge bloem of tarwemeel.
 4. Zet olie op het vuur en verhit tot 180 – 200 graden. Meng een handje inktvis door het beslag en haal dit vervolgens door het droge bloem. Zorg dat de stukken inktvis niet aan elkaar plakken. Frituur dit vervolgens tot ze knapperig en goudbruin zijn in ongeveer 4 minuten. Je kunt ze ook dubbel frituren, door ze eerst 1 keer op 170 graden 3 minuten te frituren, ze vervolgens even af te laten koelen en dan op 190 – 200 graden in 1 a 2 minuten. Hierdoor worden ze extra krokant. Je hoeft niet bang te zijn dat ze hierdoor meer vet bevatten. Als je heet genoeg bakt zorg je er juist voor dat het vet aan de buitenkant blijft en niet intrekt.
 5. Bestrooi voor wat extra pit met chilipoeder en serveer met stukjes citroen.

*Tip: probeer het ook eens met een mix van 2 soorten meel. 100 gram bloem en 150 gram rijstmeel. Dit beslag smaakt wat lichter en zorgt ervoor dat het extra krokant wordt.