Pepernoten, speculaas cheesecake


O, kom maar eens kijken, wat er in deze cheesecake zit.
Variaties op cheesecakes zijn eindeloos. Sommige bak je in de oven, anderen hoeven alleen maar in de koelkast op te stijven. Deze pepernoten, speculaas cheesecake is door mijn man in de oven gebakken. Hij heeft zich, met een vleugje eigen inbreng, laten inspireren door het recept van het boek: “De cheesecakes van Berko”. Hier staan nog veel meer makkelijk te maken en ovenheerlijke cheesecakes in. Ter ere van Sinterklaas hebben we heb opgevrolijkt met pepernoten en speculaas. Geloof me, als je deze cheesecake bakt, is een heerlijk avondje gegarandeerd gekomen. Of de Sint nu in het land is, of niet. 😉

Ingrediënten

  • Taartbodem
    125 gram speculaas
    125 gram theebiscuits
    50 gram witte chocolade
  • Cheesecake vulling
    700 gram roomkaas
    210 gram suiker
    4 eieren
    1 eidooier
    50 ml crème fraîche
    20 gram bloem
    200 gram speculoos
  • Roomtoeven
    200 gram roomkaas
    100 gram poedersuiker
    6 gram gesmolten boter
    Pepernoten en speculaas voor de versiering

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verkruimel de koekjes, smelt de chocolade in een steelpan met dikke bodem of au bain marie en meng dit door de koekkruimels. Vet een springvorm in en bekleed evt. met bakpapier. Bedek de bodem met de koekkruimels en bak 15 minuten.
  2. Klop de roomkaas met de suiker. En klop 1 voor 1 de eieren erdoor met de extra eidooier. Voeg de crème fraîche toe en klop door. Voeg ten slotte het meel toe en klop door totdat je een egale vulling hebt. Verdeel de vulling over de voorgebakken taartvulling.
  3. Verwarm de speculoos pasta au bain marie en verdeel het over de roomkaasvulling. Roer evt. door met een satéstokje om mooie patronen te creëren. Bak de cheesecake nu 1,5 uur op 150 graden. Zet onder in de oven een bak met water. Zet na 1,5 uur de oven uit en laat de cheesecake nog 2 uur staan.
  4. Zet de oven minimaal 4 uur in de koelkast.
  5. Meng voor de roomtoeven de roomkaas met de poedersuiker tot een glad mengsel. Klop nog 5 minuten de gesmolten boter erdoor. Schep dit in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en versier de cheesecake met toeven, pepernoten en speculaas.

Ga je dit recept uitproberen? Laat het ons weten door Bianca’s Homecooking te taggen.