Recepten met biologische bananenschillen


Bananen schillen

Vrijwel iedereen bakt al met bananen die er niet meer zo fris uitzien. Die krijgen een tweede leven in heerlijk bananenbrood of bananen granola koekjes.

Maar wist je dat bananenschillen ook gebruikt kunnen worden als beauty product? Het helpt rimpels tegen gaan en werkt verkoelend als je huid te lang van de zon heeft genoten. Daarnaast zijn ze volledig eetbaar. Beroemde Britse chefs als Nigella Lawson en Nadiya Hussain hebben hier al recepten over opgenomen in hun kookboeken. Ze zitten bomvol met B6 en B12, kalium en magnesium en hier kun je superlekkere gerechten mee maken. In Azië en Zuid-Amerika doet men dit al jaren. De onrijpe groene schillen helpen bij darm en verteringsproblemen. De rijpe en overrijpe schillen hebben een gunstig effect op je afweersysteem. Zonde dus om zomaar weg te gooien, dus daarom moet je deze recepten een keer proberen.

Maak bacon van je bananenschillen.
Je kunt serieus met bananenschillen bacon vervangen omdat, de schillen knapperig worden. Daarbij krijgen ze een rokerige, vettige, zout en licht zoete banaan smaak. Serieus lekker en volledig vegan! Dit moet je uitproberen!

Keukenbenodigdheden
Snijplank
Koksmes
Koekenpan
Eetlepel
Kom

Ingrediënten
De schillen van 3 bananen
3 el sojasaus
2 el agave siroop
1 tl gerookte paprikapoeder
2 el arachideolie
Optioneel 1 el mirin

Bereidingswijze

1. Verwijder met een lepel de witte binnenkant van de bananenschillen door dit eruit te schrapen.
2. Marineer de schillen in 3 el sojasaus 2 el agavesiroop (evt. 1 el mirin) en 1 tl gerookte paprikapoeder.
3. Bak de schillen in 2 el arachide olie aan beide kanten knapperig.

Erg lekker als krokante stukjes bacon vervanging in een fusion Caesar salade met miso mayonaise dressing en kippendij gebakken in panko.

Aziatisch broodje sweet and spicy pulled banana peel
Ingrediënten
3 bananen schillen
3 el zoete chili saus
1-2 knoflooktenen
1 el arachide olie
Rode kool
Komkommer
Verse koriander en munt
Pistoletje bruin of wit

Bereidingswijze:
1. Verwijder met een lepel de witte binnenkant van de bananenschillen door dit eruit te schrapen.
2. Trek de bananenschillen in dunne reepjes.
3. Bak de schillen goed aan in 1 el arachide olie en voeg 1-2 fijngehakte knoflooktenen, 3 el zoete chilisaus toe.
4. Serveer op een pistoletje met rauwe rode kool, komkommer, blaadjes koriander en munt.

Pulled banana peel ketjap
Ingrediënten:

3 bananenschillen
3 el ketjap medja
1 cm gember
2 knoflooktenen
1 ui
1 steranijs
1 el arachideolie

Bereidingswijze:
1. Verwijder met een lepel de witte binnenkant van de bananenschillen door dit eruit te schrapen.
2. Trek de bananenschillen in dunne reepjes.
3. Versnipper de ui en rasp of hak de gember en knoflook fijn.
4. Bak de ui, knoflook en gember glazig in 1 el arachide olie.
5. Voeg de stukjes bananenschil toe met 3 el ketjap medja en 1 steranijs. Voeg evt 3 el water toe en verwijder de steranijs. laat even stoven. Serveer met witte rijst en zoetzure komkommer.

Eet smakelijk!

Ga je dit recept uitproberen? Wat leuk! Laat het ons weten door Bianca’s Homecooking te taggen.